Modré odrody

Cabernet Sauvignon - sa považuje za jednu z najlepších svetových modrých odrôd. Vyznačuje sa vysokým obsahom fenolov v šupke, ktoré dávajú červeným vínam farbu a triesloviny. Vysoká hladina trieslovín v konečnom produkte pôsobí ako konzervačné činidlo, čím umožňuje vínu ležať a zrieť mnoho rokov. Nie všetky vína z tejto odrody chutia rovnako, ich štýl sa však dá veľmi ľahko rozpoznať. Prezradí ich aróma čiernych ríbezlí, cédrového dreva a čerstvo ostrúhanej ceruzky. Cabernet Sauvignon sa mieša v rôznych štýloch napr. v Bordeaux sa pridáva Merlot, ktorý zmierňuje drsnú trieslovinu nezrelého hrozna.

Merlot - typický pre túto odrodu je mäkký a zaoblený charakter s príchuťou čerešní. Vína z tejto odrody oslovujú hlavne nováčikov vo svete vín. Tieto červené vína sú mäkké so slivkovým nádychom s pomerne nízkou trpkosťou a s príchuťou zrelých čerešní. Odroda dozrieva aj v chladnejších oblastiach, oberať sa musí zrelý. Vo Francúzsku je Merlot tretia najviac vysádzaná odroda, rozsiahlejšie sa začal pestovať aj v USA. Kontroverznejší je Merlot z Čile, kde väčšina vinohradov produkuje zmes odrody Merlot a Carmenére. Finálny produkt tak získava chuť a arómu zelenej papriky.

Pinot noir - odroda produkuje príťažlivé vína jemnej chute s náznakmi fialky a čerešne. Je klasikou medzi burgundskými modrými odrodami. Pinot noir je vinič, ktorý pestovateľom, ale aj výrobcov vína spôsobuje nemalé ťažkosti, konečný výsledok však stojí za námahu. Prirodzenou mutáciou sa vytvorilo množstvo klonov, preto sa burgundské vína vyznačujú širokou škálou chutí. Skvelé odrody ľadového vína pochádzajú z Orleansu v USA, z oblasti Bio Bio v Čile, z Austrálie ale aj z Nového Zélandu. Odroda Pinot noir tvorí súčasť tých najlepších šumivých vín, ľahko nezrelý Pinot noir sa používa do vín, ktoré prechádzajú druhou fermentáciou.

Syrah/Shiraz - odroda ovocnej, mierne korenistej chute, pochádza pravdepodobne z údolia Rhôny, hoci existujú úvahy o jej pôvode v Perzii. Je to jedna z najstarších historicky doložených ušľachtileých odrôd hrozna a poskytuje vynikajúce veľké odrodové vína s mohutným extraktom, bohaté na triesloviny. Najlepšie víno je zo starého dreva, ktorého korene prerastú až do hlbších vrstiev pôdneho profilu. Vína z odrody Syrah sú z údolia Rhôny spravidla korenisté s príchuťou ovocia, kým austrálsky Shiraz je čokoládovo sladký, smotanový s príchuťou ovocia. V súčasnosti sa Syrah pestuje v Kalifornii, v štáte Washington, Juhoafrickej republike a v Austrálii. Zaujímavé vína z tejto odrody pochádzajú predovšetkým z Čile a Argentíny. V malom sa pestuje v Taliansku a vo Švajčiarsku. Veľkou výhodou odrody je schopnosť miešania s inými odrodami, ktorým dodáva sviežosť. Najčastejšie sa mieša s odrodou Cabernet Sauvignon.

Petit Verdot - odroda poskytuje víno silnej farby. Pridaním malého množstva odrody Petit Verdot sa farebne zvýraznia inak bledé vína. V Austrálii hrozno produkuje aj odrodové vína, ktoré sa používajú v zmesových bordeauxskych vínach typu "meritage".

Carmenére - kedysi pýcha vinohradov v Bordeaux neprežila fyloxérovú pohromu v osemdesiatych rokoch 19. storočia. Vinári ho nahradili stálejšou odrodou Cabernet Sauvignon. Zdalo sa, že je koniec odrody Carmenére. V deväťdesiatych rokoch 20. storočia sa odroda objavila v Čile. Chilský vinári začínajú chápať význam odrody Carmenére ako "značkovej" odrody svojej vlasti a snažia sa o vinifikáciu tejto odrody. Výsledky sú nádejne. Dozretím získava hrozno arómu a chuť bobúľ, sliviek a korenia.

Gamay - slávna odroda z Beaujolais, kde vínu z Gamay hovoria aj hrušková kvapka (podľa charakteristického buketu). Pri dobrej starostlivosti produkuje lahodné, svieže a ľahké červené vína. Najlepšie značky, ktoré sú vhodné aj k zretiu, sa pestujú v Cru v kraji Beaujolais.

Carignan - pôvodom španielska odroda, ktorá sa dnes pestuje aj vo Francúzsku, v celom Stredomorí, ale aj v Kalifornii. Používa sa pri výrobe červených zmesových vín, dodáva im chuť a farbu.

Grenache - patrí medzi najviac vysádzané modré odrody na svete. Väčšinou sa ale pestuje v Španielsku, kde poskytuje takmer všetko od ovocných vín až po sýte červené vína. Vo Francúzsku sa používa v zmesiach, kde dodáva chuť a alkohol. Grenache sa pestuje v Kalifornii, v Čile, na severe Afriky a v Austrálii.

Sangiovese - je to prastará talianska odroda, ktorá rokmi zmutovala, tak že vzniklo množstvo klonov rôznej kvality. V preklade názov Sangiovese znamená Jovova krv. Tvorí hlavnú zložku pri výrobe Chianti a ďalších toskánskych vín. Pri dobrej starostlivosti produkuje odroda vynikajúce vína Brunello de Montalcino a Chianti. S úspechom Sangiovese pestujú aj v Kalifornii a Austrálii.

Nebbiolo - talianska odroda, pre ktorú lokalita, v ktorej rastie a dozrieva znamená všetko. Z tohto dôvodu sa jej až tak dobre nedarí za hranicami Talianska. Jej domovom sú oblasti Piemontu, kde sa vysádza na južných svahoch. Proces zretia vína musí trvať aspoň tri roky, z toho dva v sudoch. Kvalitu tejto odrody môžeme posúdiť vo vínach typu Valtellina, dodáva charakter slávnemu vínu Barolo, tvorí základ známeho vína Barbaresco.

Barbera - odroda, ktorá je schopná rásť na rôznych miestach, je medzi vinármi obľúbená aj pre svoju kyslosť, nízky obsah trieslovín a plnému telu. Pestuje sa jednoduchšie ako Nebbiolo. Všestrannosť odrody umožňuje pestovať aj rôzne štýly vína, ľahké vína s čerešňovou chuťou alebo intenzívne s višňovou chuťou. Zretím v barikoch víno získava slivkovú príchuť.

Zinfandel - korene tejto odrody majú pôvod až v Chorvátsku. Taliani tvrdia, že Zinfandel je pôvodne taliansky, ale kalifornskí vinári sa radi a právom pýšia tým, že ju kvalitatívne zlepšili. Výskumy dokázali, že Zinfandel je rovnaká odroda ako Primitivo z juhotalianskej Apúlie. Nedávne zmeny európskej legislatívy povolili označovať talianske Primitivo ako Zinfandel. Odroda je hojne zastúpená v Kalifornii, Čile, Argentíne, v Južnej Afrike a Austrálii. Odrodový Zinfandel od renomovaných výrobcov z týchto oblastí produkuje veľmi príjemné víno s výraznou chuťou po zrelých hroznách. Z modrej odrody sa pripravuje rýchlym lisovaním ľahké biele víno, svieže ružové víno a kvasným procesom aj mohutné červené bohaté na triesloviny s výraznou farbou.

Tempranillo - odroda produkuje mnoho štýlov červeného vína od ľahkých až po hlboké vína vhodné na zretie. Patrí medzi hlavné odrody španielskej oblasti Rioja, pestuje sa aj v Portugalsku ako Tinta Roriz a je povolenou odrodou na výrobu portského. Bohatú farbu vína zabezpečujú hrubé šupky, hroznový charakter vína dopĺňa vanilková chuť. Španielske vína Gran Reserva zrejú v starých sudoch dva roky a vo fľašiach ďalšie tri. Predávajú sa až po piatich rokoch.


Modré víno

otváracie hodiny:
Pondelok - Štvrtok: 8:00 - 22:00
Piatok: 8:00 - 23:00
Sobota: 10:00 - 23:00
Nedeľa: 10:00 - 22:00

rezervácie: tel.: 02 / 4341 0356
e-mail: cafart@cafegallery.sk
vinotéka
víno a zdravie
typy vína biele odrody modré odrody